Zorgverzekering nieuws

25-10-2024
Stand van Zaken Medicijntekorten: Impact op Nederlandse Gezondheidszorg 2024

De Nederlandse gezondheidszorg staat voor een toenemende uitdaging: meer dan de helft van de medicijngebruikers heeft last van medicijntekorten, met ingrijpende gevolgen voor patiënten, artsen en het hele zorgsysteem. Uit het onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 53% van de medicijngebruikers in het afgelopen halfjaar te maken kreeg met medicijntekorten - een stijging ten opzichte van 50% in 2019. 

22-10-2024
Zorgpremies worden steeds vaker onbetaalbaar: groeiende problemen en omstreden boetesysteem

De betaalbaarheid van zorgverzekeringen staat onder toenemende druk. Voor het eerst in tien jaar stijgt het aantal wanbetalers weer, terwijl vooral jongeren en stadsbewoners worstelen met premiebetalingen. Tegelijkertijd komen zorgverzekeraars onder vuur te liggen vanwege onterecht in rekening gebrachte incassokosten. 

Stijgend aantal wanbetalers signaleert bredere problematiek 

15-10-2024
Nederlanders passen hun keuzes aan

Recente onderzoeken tonen aan dat consumenten hun verzekeringskeuzes aanpassen in reactie op stijgende kosten en veranderende regelgeving. Vooral op het gebied van aanvullende en collectieve verzekeringen zijn er opvallende trends waarneembaar die laten zien hoe Nederlanders steeds bewuster omgaan met hun zorgverzekeringskeuzes. 

Dalende trend in aanvullende verzekeringen 

27-09-2024
Toegang tot GGZ onder druk: 78.000 patiënten in de wacht

De toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat hoog op de agenda in 2024. Eind 2023 telde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bijna 100.000 wachtplekken in de GGZ. Omdat sommige mensen op meerdere wachtlijsten staan (ongeveer één op de vijf), gaat het naar schatting om 78.000 unieke patiënten. Deze situatie heeft geleid tot verschillende initiatieven van betrokken partijen om de wachttijden te verkorten. 

22-12-2023
Wel of niet verzekerd? Zo betaal je voor mondzorgkosten

Ons gebit is belangrijk en we weten allemaal dat we elk jaar of half jaar naar de tandarts moeten voor een controle. Mondzorg kost echter niet niks. De rekeningen die op de mat vallen na een bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of orthodontist kunnen patiënten flink laten schrikken. Helpt het om je aanvullend te verzekeren tegen de kosten? Je leest hieronder hoe je het beste kunt betalen voor de kosten van goede mondzorg. 

Valt mondzorg altijd buiten het basispakket? 

14-12-2023
Zorginstituut Nederland vindt dat steun van de omgeving de wachtlijsten in de ggz zouden moeten verkorten

De wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland blijven maar groeien. Momenteel zou zo’n 84.000 mensen op deze wachtlijst van de ggz staan. Vooral mensen met complexe problemen wachten het langst op hulp. Volgens het Zorginstituut Nederland is de samenleving aan zet om de wachtlijsten te verkorten. Welke rol ziet het instituut voor de samenleving? 

Zorginstituut: meer steun uit de eigen omgeving 

07-12-2023
Digitale Innovaties Transformeren de Gezondheidsverzekeringswereld

In de dynamische wereld van de gezondheidszorg, waar technologische vooruitgang en menselijk welzijn hand in hand gaan, hebben recente innovaties in Nederland de manier waarop we gezondheidszorg benaderen, radicaal veranderd. Zorgverzekeraars spelen hierin een cruciale rol, door baanbrekende projecten en samenwerkingen te ondersteunen die de grenzen van traditionele zorg verleggen.