Het hedendaagse systeem voor Persoonsgebonden Budgetten (afgekort PGB) kent veel problemen die sinds vorig jaar meer en meer naar voren komen. Een recent voorbeeld van deze problemen bereikte deze oktober de media via een uitzending van het NCRV-programma 'De Monitor'. Hierin werd bericht over jongeren die zich plotseling geconfronteerd zagen met enorme schulden. Deze schulden komen bij de jongeren terecht omdat hun ouders ooit voor hen een PGB hebben aangevraagd, waarna er fouten zijn gemaakt bij de administratie die hierbij hoort. Door deze door de ouders gemaakte fouten is er met terugwerkende kracht geen recht meer op het vele jaren geleden al ontvangen PGB. Dit bedrag moet worden terugbetaald en wordt verhaald op de jongeren zodra ze meerderjarig zijn. De jongeren hebben als kind hun handtekening gezet onder het PGB-contract. Dankzij de media-aandacht van NCRVs programma is er een gesprek geweest in de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Er wordt gezocht naar een oplossing voor dit groeiende probleem. De zorgverzekeraars hebben besloten om in de tussentijd de schulden te bevriezen, wat betekent dat de jongeren voorlopig niets hoeven af te lossen.
Dit soort en andere problemen leidden ertoe dat Van Rijn voor de zomer al aanstalten maakte om een nieuw PGB-systeem te maken. Het was toen lastig vast te stellen welke instanties dit zouden realiseren. Inmiddels rapporteren Haagse bronnen dat het de zorgverzekeraars zijn die de toekomst van het PGB-systeem in handen hebben. De zorgverzekeraars willen meewerken aan een nieuw digitaal portaal waarbij budgetgerechtigden veel verantwoordelijkheid behouden. Andere instanties die een rol spelen bij het opzetten van dit portaal zijn gemeenten en de belangenorganisatie Per Saldo.
De kosten van het nieuwe PGB-portaal zijn nog onduidelijk. Hierover is gedebatteerd door de Tweede Kamer op 28 september jl.. De Sociale Verzekeringsbank blijft hiernaast nog tot 2018 de instantie die de PGBs verstrekt. Hierna wordt dat overgenomen door een stichting.
Reacties