Zorg in het Noorden: Friese ziekenhuizen moeten zich aanpassen

Door admin, 30-11-2018

 Zorg in het Noorden: Friese ziekenhuizen moeten zich aanpassenDe vier ziekenhuizen in Friesland moeten meer samenwerken en inzetten op digitale technologie. Vanwege gebrek aan personeel kunnen alle vier de ziekenhuizen moeilijk een eerste hulpafdeling openhouden, waardoor er oplossingen voor de zorg moeten worden gevonden. 

Zorgverzekeraar De Friesland ziet dat het met name het gebrek aan personeel is dat de ziekenhuizen is Friesland opspeelt. Ervaren specialisten zijn zeldzaam, en de specialisten die er zijn hebben hun handen vol. Het vraagt om betere samenwerking tussen de bestaande ziekenhuizen. Een gevolg van het tekort zal volgens de zorgverzekeraar in elk geval zijn dat één van de eerste hulpafdelingen in de provincie zijn deuren zal moeten sluiten.

Die samenwerking komt niet alleen ten behoeve van de ziekenhuizen en de specialisten: in de Friese hoofdstad Leeuwarden is er een tekort aan huisartsen. Het stimuleert de zoektocht naar alternatieven en oplossingen, die zijn gevonden in de technologie en in preventie.

In Heerenveen wordt er aan de hand van een applicatie, waar mensen aangeven waar ze mee kampen en waar ze hulp kunnen krijgen, geprobeerd de druk op ziekenhuizen te verlichten. Zorgverzekeraar De Friesland heeft daarnaast “Dokter Appke” ontwikkeld, een applicatie waarbij medisch specialisten op afstand advies geven aan mensen met een probleem. Ook kunnen deze specialisten patiënten doorverwijzen.

Een andere oplossing ligt in de preventie. GGD Fryslân heeft dan ook tevreden gereageerd op het nationale preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis. Er wordt in dat akkoord met name ingezet op de preventie van roken, alcoholgebruik en overgewicht, iets waar in de provincie Friesland al langer naar toe wordt gewerkt.

Zo werkt De Friesland samen met gemeenten in de regio om kennis en ervaring te bundelen en mensen te waarschuwen of te helpen rondom roken, overgewicht en alcoholgebruik. 

Programma’s als 'De Rookvrije Generatie', 'Nuchter over Gewicht' en 'Nuchtere Fries' zijn voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgorganisaties als GGD Fryslân. Nu de focus op nationaal niveau ligt bij de preventie van drie thema´s waar de provincie al langer aan werkt, wil de GGD met de andere betrokkenen het programma verder uitbreiden, ook door te kijken naar de invloed van factoren als armoede op de thema´s.

Wat betreft de betrokkenheid van zorgverzekeraar De Friesland zelf, zal dat nog niet op het maximale niveau gebeuren. De zorgverzekeraar zit in de laatste fase van hun fusie met Zilveren Kruis en is nog aan het reorganiseren wat betreft de overplaatsing van personeel. Ongeveer de helft van de banen bij De Friesland die na de fusie blijven bestaan, zullen overgeplaatst worden naar Leeuwarden, naar de Achmeatoren. In totaal blijven er 700 medewerkers in de provincie verbonden aan De Friesland. Andere afdelingen gaan naar Leiden en Apeldoorn, waardoor sommige medewerkers de noodlottige mededeling hebben gekregen dat ze hun baan zullen verliezen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.