Wijzigingen op komst voor collectieve zorgverzekeringen

Door admin, 20-09-2022

Een collectieve zorgverzekering is vaak aantrekkelijker omdat je op deze manier kan genieten van een soort van groepskorting. Collectieve zorgverzekeringen gelden voor grotere groepen, bijvoorbeeld binnen een bedrijf of voor de leden van een vereniging. Omdat het over afspraken met een grotere groep gaat, kan de zorgverzekeraar vaak korting of lagere prijzen aanbieden op specifieke zorgdiensten. Er zijn echter enkele wijzigingen op komst die zowel een positieve als negatieve effect kunnen hebben op de collectieve zorgverzekeringen. 

Verdwijnen collectieve korting basisverzekering
Vanaf 2023 vervalt de collectiviteitskorting op een basisverzekering. Deze collectiviteitskorting werd in 2020 al verlaagd van 10% naar 5%, maar uit onderzoek bleek dat dit geen effect had op de zogenaamde kruissubsidiëring van collectief verzekerden. Wat is deze kruissubsidiëring? De prijs van de algemene zorgverzekering gaat voor iedereen omhoog. Echter, collectief verzekerden krijgen een korting van 5%, waardoor de verhoging voor hun geen effect heeft. De individueel verzekerde mensen betalen in feite de korting van de collectief verzekerde, wat resulteerde in een prijsverschil tussen de collectief verzekerden en individuele verzekerden. 

Personen met een collectieve basisverzekering zullen hun premie dus maximaal met 5% omhoog zien gaan. Het is nu dus het moment voor collectief verzekerden om na te gaan of na het vervallen van de korting ze nog steeds bij de goedkoopste en/of beste verzekeraar zitten. Afhankelijk van je situatie is het misschien interessanter om over te stappen naar een individuele verzekering of om op zoek te gaan naar een andere verzekeraar. 

Korting voor zelfstandigen
Uit onderzoek blijkt dat 75% van alle Nederlanders te veel betaalt voor een zorgverzekering. Omdat er slechts weinig collectieven bestaan voor zelfstandigen ligt dit getal nog hoger bij hen. ZZP Nederland heeft echter een interessante overeenkomst gesloten met de grootste verzekeraars in Nederland en richt daarmee het ZZP Nederland Collectief op. Hoewel de 5% korting op de basisverzekering vanaf 2023 komt te vervallen, geldt de 20% korting op aanvullende verzekeringen nog wel. De korting geldt zowel voor natura- als restitutieverzekeringen. Bijkomend geldt deze collectiviteitskorting ook voor partner en kinderen van de aangesloten ZZP’er die op hetzelfde adres woonachtig zijn. Je hoeft ook helemaal niet van zorgverzekeraar te veranderen als je dat niet wilt, vraag gewoon aan je huidige zorgverzekeraar of je kan overstappen naar het ZZP Nederland Collectief. 

Nijmegen gaat zorgmijding tegen bij jongeren
Nijmegen gaat nog een stapje verder. De stad voegt binnenkort een beperkt aanvullende verzekering toe aan hun Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) voor inwoners met een laag inkomen. De aanvullende verzekering is bedoeld voor jongeren (18 – 27 jaar) en de groep mensen met relatief lage zorgkosten en een laag inkomen. De reden hiervoor is dat de stad een halt wil toeroepen aan de zorgmijding in deze groep. De aanvullende verzekering die Nijmegen nu aanbiedt is vrij uitgebreid en bijgevolg ook relatief duur. De stad zag de laatste jaren een vermindering in het aantal mensen dat gebruik maakt van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering. Jongeren kunnen deze namelijk niet betalen en nemen enkel de gemiddelde aanvullende verzekering, welke beperkter is en waardoor jongeren dus van een hele hoop zaken geen gebruik maken. Komt er dan toch een specifieke zorgvraag die niet in de gemiddelde aanvullende verzekering zit, dan kunnen ze in de problemen of schulden geraken omdat ze niet voldoende verzekerd zijn.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.