Wanbetalers krijgen steun van de verzekeraars

Door admin, 27-10-2015

Wanbetalers krijgen steun van de verzekeraarsZorgverzekeraars gaan met de gemeenten in het noorden van het land afspraken maken over een tegemoetkoming voor mensen die hun zorgpremie niet betalen. Op die manier wil onder andere Menzis ervoor zorgen dat mensen die in de schulden komen het hoofd boven water kunnen houden en in ieder geval iets bij kunnen dragen aan ons zorgstelsel. De verzekeraar zegt investeringen te willen doen in regelingen voor mensen met lage inkomsten of schulden, door samen te werken met de gemeente.

Proef met betalingsregelingen
Ook De Friesland, een andere verzekeraar in Friesland, experimenteert al met dergelijke maatregelen. Onlangs heeft de verzekeraar bijvoorbeeld een proef gedaan met betalingsregelingen in de gemeente Leeuwarden. Deze moeten ervoor zorgen dat er een wijkteam ingeschakeld wordt op het moment dat er een betalingsachterstand ontstaat. Het lukt volgens een woordvoerder van De Friesland in veel gevallen om de achterstand in ieder geval niet verder op te laten lopen of die zelfs weg te werken. Zonder begeleiding verliezen mensen met schulden snel het vertrouwen of het overzicht, waardoor het de moeite waard is voor verzekeraars om hierin te investeren.

Meer wanbetalers
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal mensen in Nederland dat een betalingsachterstand heeft bij de zorgverzekeraar de laatste tijd toeneemt. Vooral in steden als Amsterdam en Rotterdam hebben de verzekeraars te maken met veel wanbetalers, veel mensen hebben daar moeite om het hoofd financieel boven water te houden. In het noorden van Nederland zijn het vooral Groningen, Emmen en Leeuwarden waar zich relatief veel wanbetalers bevinden. Het zijn zowel jongeren, mannen, mensen met lage inkomens, mensen met een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen die oververtegenwoordigd zijn. Wat dat betreft loopt de groep behoorlijk uiteen en lijkt het van belang om voor een meer integrale aanpak te zorgen.

Diverse schulden naast de zorgverzekering
Het valt overigens op dat mensen met een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar over het algemeen ook andere schulden hebben. Het is daarom via de sociale diensten met sociale teams van belang om de mensen op tijd te vinden en ze begeleiding aan te bieden bij het betalen van hun rekeningen. De schulden kunnen met name bij de zorgverzekering snel hoog oplopen door een aanvullende boete. Er bestaan aan de andere kant mogelijkheden om bijvoorbeeld het eigen risico gespreid te betalen, iets waar veel mensen met een krappe beurs niet van op de hoogte zijn. Zij kunnen tevens een collectieve zorgpolis voor de minima afsluiten, om voor een lage premie per maand toch goed verzekerd te blijven.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.