Waarom steeds minder mensen een zorgverzekering afsluiten

Door admin, 16-09-2022

Statistieken wijzen uit dat steeds minder mensen in staat zijn om een zorgverzekering af te sluiten. Een van de redenen is de inflatie: omdat de prijzen omhoog gaan, blijft er minder geld over om rond te kunnen komen. Een andere reden is dat niet iedereen bekend is met de verplichting die in Nederland geldt om een zorgverzekering af te sluiten. 

Om wie gaat het?
Het afsluiten van een basisverzekering in Nederland is verplicht volgens de wet. Vooral mensen die naar Nederland emigreren, internationale studenten of personen die in Nederland werken maar niet wonen zijn hier vaak niet van op de hoogte. Vanwege de onbekendheid bij deze groep mensen, wordt er zodoende geen zorgverzekering afgesloten. GGD Utrecht ontving in het afgelopen jaar gemiddeld tien keer zoveel meldingen over onverzekerde personen als in 2017, in totaal 1200 meldingen.

Een andere groep mensen die geen zorgverzekering afsluiten, zijn personen die uit geloofsovertuiging de verzekering weigeren. Maar veruit de meesten zonder zorgverzekering zijn personen die van het minimum moeten leven en vaak in de bijstand zitten. Hieronder vallen zowel daklozen als personen met mentale problemen, die zich niet bewust zijn van de verantwoordelijkheid om een zorgverzekering af te sluiten. 

Vanwege de hoge inflatie wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Vaak bezuinigen mensen met schulden eerder op de verzekering dan op de vaste lasten. De uitkering die wordt uitgekeerd en twee keer per jaar wordt aangepast voor de inflatie is vaak niet voldoende om de prijsstijgingen te compenseren waardoor mensen per maand minder te besteden hebben. Ten opzichte van juli 2021 kunnen de bijstandsgerechtigden ongeveer €65 per maand minder uitgeven.

Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Want op het moment dat iemand besluit om zijn zorgverzekering te stoppen, heeft hij deze waarschijnlijk de afgelopen maanden ook niet kunnen betalen waardoor ze schulden hebben gemaakt. Als de persoon in kwestie medische hulp nodig heeft, zullen de schulden verder toenemen. Een arts zal de persoon in nood niet kunnen en mogen weigeren en volgens de Rijksoverheid zijn de medische kosten voor de persoon zelf. Kan hij de kosten niet betalen dan wordt er een procedure gestart die ervoor zorgt dat de kosten die gemaakt zijn, verhaald zullen worden op de persoon in kwestie..

Ligt er een oplossing voor de hand?
Vooral ten tijde van de corona crisis in de jaren 2020 en 2021, werd er een grote trend gezien in het niet meer afsluiten van een zorgverzekering. Betaalafspraken konden niet meer worden nagekomen en schulden bleven toenemen. 

Het sturen van deurwaarders is zeker geen oplossing om de schuld te vereffenen. Het is een pleister op de wond, want het zal jaren duren voordat een schuld kan worden afgelost door een percentage van het loon of de uitkering in te houden. Bijstandsgerechtigde zullen door deze problematiek ergens anders weer op gaan beknibbelen. Omdat alles steeds duurder wordt, is het de vraag of er ooit een gepaste oplossing zal komen voor dit probleem. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.