We zitten in het einde van 2017 en dat betekent dat we uitkijken naar het volgende jaar. Naast tradities als oliebollen, Nieuwjaarsduiken en muzieklijstjes, is een andere traditie de beschouwing van de nieuwe zorgpolis voor het volgende jaar. Want ook in 2018 is het weer speuren voor speciale zorgbehoevenden.
Met nieuwe verzekeringen, lage premies en verstrekkende dekkingen proberen maatschappijen tegen het einde van het jaar hun slag te slaan door nieuwe klanten aan te trekken. Dat gebeurt vooral met extra dekkingen of modules buiten de basisverzekering. Die extra dekkingen zijn interessant voor mensen die speciale zorg nodig hebben, aangezien het basispakket bij lange na niet alles dekt. De tijd nemen voor een bijpassende zorgverzekering is belangrijk, bijvoorbeeld voor reumapatiënten, verslaafden en mensen met een huidaandoening.
Omdat reumapatiënten gebruik maken van specialisten, alternatieve geneeswijzen en extra hulpmiddelen is een bijpassende zorgverzekering enorm belangrijk. Voor reumapatiënten worden vanuit de basisverzekering bijvoorbeeld bezoeken aan de reumatoloog in het ziekenhuis vergoed. Ook worden bijvoorbeeld orthopedische schoenen en andere hulpmiddelen in verschillende gevallen uit de basisverzekering vergoed, iets dat ook geldt voor pedicures bij voetzorg. Om die voetzorg vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen moet de verzekerde echter wel zorgprofiel 2 of hoger hebben. Verder wordt er vanuit de basisverzekering 10 uur ergotherapie per jaar vergoed. Meer uren kunnen gedekt worden via aanvullende verzekeringen. Een dergelijke aanvullende verzekering kan voor reumapatiënten ook handig zijn als er veel gebruik wordt gemaakt van fysiotherapie, acupunctuur en homeopathie, aangezien deze behandelmethoden allemaal niet gedekt worden vanuit de basisverzekering.
Waar reumapatiënten over het algemeen voor veel behandelmethoden via de basisverzekering gedekt zijn, moeten huidpatiënten in veel gevallen juist op zoek naar aanvullende verzekeringen. Behandelingen in het ziekenhuis van de dermatoloog worden vergoed vanuit het basispakket, maar daar houdt het wel zo een beetje mee op. Als huidpatiënt moet je voor een goede bijpassende zorgverzekering in 2018 dan ook goed kijken naar in hoeverre aanvullende verzekeringen bepaalde huidtherapieën dekken. Denk daarbij vooral aan de dekkingsgraad, dus tot welk bedrag er vergoed wordt, kijk goed naar de premies en naar wat voor behandeling je daadwerkelijk nodig hebt. En hou er altijd rekening mee dat de eerste 385 euro aan zorg die je vanuit het basispakket gebruikt onder het eigen risico valt.
Wie het eigen risico overstijgt krijgt de kosten vergoed vanuit de zorgverzekering. Maar voor mensen met een minder budget, bijvoorbeeld zij die verslavingszorg nodig hebben, is zelfs het eigen risico al te veel geld om te betalen. Verslaafden met weinig geld zoeken daarom minder snel professionele hulp, vanwege angst er nog meer problemen bij te krijgen door schulden bij zorgverleners- of verzekeringen.
Daarom wil Trubendorffer, een verslaafdenzorginstelling, het eigen risico van verslaafden met bijstandsuitkering nu gaan betalen, om ervoor te zorgen dat iedereen de hulp kan krijgen die hij of zij verdient. Voorwaarde is wel dat het hele behandeltraject bij Trubendorffer wordt doorlopen.
Het plan is in de pilotversie en loopt tot eind december 2017. Maar in de Kerstgedachte, dat we voor de mensen die hulp nodig hebben zullen zorgen, zijn dergelijke initiatieven een goede start van het nieuwe jaar.
Reacties