Steeds meer Nederlanders verwachten moeite te hebben de zorgverzekering te betalen

Door admin, 13-11-2023

De zorgpremie zal in 2024 fors hoger worden. Voor een basisverzekering betalen Nederlanders waarschijnlijk rond de 150 euro per maand. Dat zou betekenen dat ze ongeveer 12 euro per maand extra kwijt zijn aan hun zorgpolis. Veel Nederlanders verwachten dat ze daardoor hun zorgpremie niet meer kunnen betalen.

Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Het tv-programma van de NPO vroeg zo’n 6.000 mensen met een beneden modaal inkomen naar hun verwachtingen over het kunnen betalen van de zorgkosten. Van hen denkt 42% moeite te zullen hebben hun zorgkosten te kunnen betalen in 2024.  

Zorgkosten worden alsmaar hoger door vergrijzing 
De belangrijkste reden voor de stijging van zorgkosten is vergrijzing. De zorgkosten voor 2024 stijgen met zo’n acht procent, waar de kosten de laatste jaren vaak 4,5% stegen. De kosten stijgen volgend jaar iets harder vanwege de inflatie en de hogere lonen voor zorgpersoneel.

Deze stijging van zorgkosten zal volgens experts alleen maar doorzetten in de komende decennia, want de vergrijzing neemt alleen maar toe. Aad de Groot, topman bij verzekeraar DSW, liet RTLNieuws daarom weten dat de kosten op de lange termijn niet meer houdbaar zijn.

Ook laat hij weten dat de manier waarop de zorg ingericht is echter anders geregeld moet worden en dat ook verzekeraars zelf de hand in eigen boezem moeten steken. Zo vindt hij dat verzekeraars te veel kosten uitgeven aan het binnenslepen van nieuwe klanten.

Politiek Den Haag moet de komende jaren hoe dan ook harde keuzes maken over de zorg omdat kosten anders uit de pan kunnen rijzen. Aan de andere kant probeert de politiek ook meer in te zetten op gedrag en preventie. Zo wilde het demissionaire kabinet het drinken van alcohol sterk terugdringen en ontmoedigen. Daarnaast worden ook een suiker- of vettaks vaak genoemd als mogelijke maatregelen in Den Haag. 

Aantal wanbetalers daalt wel 
Ondanks de angst van Nederlanders met een beneden modaal inkomen om hun zorgverzekering niet te kunnen betalen, daalde in het afgelopen jaar het aantal wanbetalers wel. Aan het einde van 2022 kon een groep van 159.000 Nederlanders hun zorgkosten niet betalen voor een periode van een halfjaar of langer. In 2021 waren dit nog 162.000 mensen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens dezelfde cijfers zou het aantal wanbetalers sowieso al jaren niet meer veel toenemen, ondanks de gestegen kosten en inflatie. 

Nederlanders bezuinigen op zorg 
Dat het aantal wanbetalers niet meer toeneemt, is dus enigszins opmerkelijk. Dat Nederlanders toch hun zorgkosten kunnen betalen zou echter kunnen komen doordat zij steeds vaker zelf bezuinigen op zorgkosten. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) blijkt dat bijna één op de tien Nederlanders zegt te bezuinigen op zorg.

Dat betekent dat ze bijvoorbeeld niet meer zo vaak naar de tandarts of fysiotherapeut gaan, zorg uitstellen en de huisarts minder snel bezoeken. Toch bezuinigen de meeste Nederlanders nog steeds het meeste op andere zaken. Met name een daling van uitgaven aan horeca en energie werd het vaakst genoemd door de respondenten in het onderzoek van Nivel.

 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.