Ruimte om adem te halen voor wanbetalers zorgpremies: soepeler beleid werpt vruchten af

Door admin, 18-10-2017

Ruimte om adem te halen voor wanbetalers zorgpremies: soepeler beleid werpt vruchten afHet aantal wanbetalers dat in Nederland zijn zorgpremie niet betaalt is afgenomen in het afgelopen jaar. De daling, voor het tweede jaar op rij, wordt toegeschreven aan een versoepeling van het beleid rondom wanbetalers. Meer dan eens blijkt dat hard aanpakken niet altijd de beste oplossing is.

Hoewel het steeds beter gaat met de economie in Nederland zijn er nog genoeg Nederlanders die de broekriem strak hebben aangetrokken en nog steeds haast stikken in de rekeningen. Hun hart slaat een slag over als de brievenbus kleppert en er weer een aanmaning op de mat valt, terwijl de stapel enveloppen gestaag groeit. Uit wanhoop blijven brieven ongeopend en lopen schuldeisers en incassobureaus de deur plat. Openstaande boetes, doorlopende rekeningen maar ook premies voor zorgverzekeringen zijn niet meer te betalen. Het is vaak geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen.

Gelukkig heeft de overheid begrepen dat het hard aanpakken van mensen die in de schulden zitten niet de beste oplossing is. Op 1 juli 2016 werd er in de Wet verbetering wanbetalersmaatregelen opgenomen dat mensen, die hun zorgpremie in een langere periode niet kunnen betalen, met hun zorgverzekering kunnen regelen dat zij niet onder de wanbetalersregeling vallen. Daarnaast is de premie voor langdurige wanbetalers met 20 procent afgenomen. 

Een wanbetaler is iemand die minstens zes maanden niet in staat is zijn of haar premie voor de zorgverzekering te betalen. In Nederland vallen er zeker 268.000 onder de wanbetalersregeling, waarbij een zorgverzekering maandelijks een bedrag van 134 euro inhoudt op hun loon of uitkering. Voor deze mensen, waarvan de meerderheid al een laag inkomen heeft, wordt het steeds moeilijker uit de zeer stressvolle en soms zelfs uitzichtloze situatie te komen.  

Dankzij deze regeling van het kabinet is nu voor het tweede jaar op rij het aantal wanbetalers van zorgpremies gedaald. Onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) cijfers waaruit blijkt dat het aantal wanbetalers afgelopen jaar van 282.190 naar 249.930 is gedaald, een daling van 11,4 procent. In de jaren voor de nieuwe regeling nam het aantal wanbetalers juist toe.

Ook onder het nieuwe kabinet worden er regelingen getroffen om het leven van mensen met schulden wat te verlichten. Veel incassobureaus, de schrik van wanbetalers, kopen momenteel bijvoorbeeld nog onbetaalde rekeningen op bij onder andere zorgverzekeraars, wat voor beide partijen gunstig is. De zorgverzekering is namelijk van de openstaande schuld af, het incassobureau verdient aan de incassokosten. Degene met de schuld ziet zijn schuld echter alleen maar oplopen. Het nieuwe kabinet wil dan ook een incassoregister openen om incassobureaus te registreren en te zorgen dat ze voldoen aan de eisen van de overheid.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.