Zorgverzekeraars De Friesland en FBTO zijn het afgelopen jaar niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Met name FBTO heeft te kampen met een miljoenenverlies. De Friesland zal vanaf 1 januari 2018 fuseren met Zilveren Kruis.
Zware tijden voor zorgverzekeraar FBTO. De verzekeringsmaatschappij kende een uitermate moeilijk 2016, toen er een verlies werd geboekt van maar liefst 52,6 miljoen euro. Oorzaak van de fors uitgevallen rode cijfers lag bij verkeerde inschattingen van schadeposten en veel hoger uitgevallen uitkeringen aan verzekerden. Daar FBTO en De Friesland tot dezelfde holding behoren, werd er 20 miljoen van De Friesland geleend om de buffer van FBTO, die door de zware verliezen van 2016 ver onder de wettelijke grens was gezakt, weer op peil te krijgen.
Verwacht wordt dat de holding van de twee zorgverzekeraars dit jaar in totaal een verlies oploopt van 90 miljoen euro. De Friesland verwacht dat het genoeg reserves heeft om de verliezen van 2016 en 2017 op te vangen. Geld werd toegelegd om ervoor te zorgen dat verliezen konden worden opgevangen zonder dat de premies van verzekerden bovenmatig stegen. De 42.000 nieuwe klanten van De Friesland die de maatschappij er in 2016 bijkreeg konden dus niet voor zwarte cijfers zorgen, en het toeleggen van geld om toekomstige verliezen op te vangen kostte De Friesland naar eigen zeggen zelfs 11 per maand per verzekerde.
Ook voor 2018 wil De Friesland ervoor zorgen dat die premie niet zal stijgen. Afspraken met regionale zorgverleners moeten daarbij helpen. Wat wellicht ook een nieuwe start voor De Friesland kan betekenen is de fusie die vanaf 1 januari 2018 ingaat. Vanaf het nieuwe jaar zal de zorgverzekeraar namelijk volledig fuseren met Zilveren Kruis. De Friesland, FBTO en Achmea, waar Zilveren Kruis nu nog onder valt, zullen allemaal nog wel blijven bestaan als merk en naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de vestigingslocaties onveranderd blijven. Zo zullen FBTO en De Friesland in Leeuwarden blijven, en zal Achmea naast Leeuwarden Leiden en Apeldoorn als kernlocatie hebben.
Wat de verliezen van FBTO en De Friesland, die dus in 2017 verder zullen oplopen, zullen betekenen voor FBTO is niet bekend. Aangezien De Friesland hun zorgvuldig opgebouwde buffer zelf zal gebruiken om verliezen te beperken en te zorgen dat zorgpremies niet stijgen, is het twijfelachtig of er opnieuw beroep kan worden gedaan door FBTO op de Friese zorgverzekeraar voor een lening. Aangezien de verliezen in 2016 er destijds al voor zorgden dat de reserves van FBTO onder het wettelijke niveau waren, worden de laatste maanden van 2017 spannend voor de zorgverzekeraar. Een stijging van de premies van de verzekerden kan extra geld opleveren, maar of het genoeg zal zijn om de tientallen miljoenen verlies van de afgelopen twee jaar goed te maken, valt te bezien. Welke gevolgen de fusie van De Friesland daarnaast heeft voor FBTO is ook nog niet duidelijk. Maar met de huidige rode cijfers van de maatschappijen en de aanstaande fusies is wél duidelijk dat het Nederlandse verzekeringsland in 2018 er weer anders uit zal komen te zien.
Reacties