Iedere dag in de vinger prikken is voor de diabetespatiënt binnenkort misschien verleden tijd. Dit zal voor veel mensen een opluchting zijn. In het eigen lichaam prikken wordt vaak als erg onprettig ervaren. In andere landen zoals België, Duitsland en Frankrijk is de diabetes-sensor al langer in gebruik. Hiermee kan de bloedsuikerwaarde gemeten worden door de sensor dicht tegen de huid te houden. Voordat het product in gebruik kan worden genomen moeten er richtlijnen worden opgesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie. Het is wachten hierop. Ook moet er worden gekeken naar welke patiënten in aanmerking komen voor het product. Volgens Michiel Gelhof van Zorginstituut Nederlands is de kans groot dat de sensor in het basispakket zal komen.
Cees Tack, hoofd diabetes van het Radboudumc, reageerde in eerste instantie niet enthousiast op de sensor. Nu blijkt dat de resultaten positief zijn, denkt hij daar anders over. Er zit geen maximum aan het aantal keren dat je de sensor per dag kan gebruiken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel vaker worden gemeten en voeding en insuline beter aangepast worden.
Hypoglykemie, diabetes waarbij de bloedsuikerspiegel te laag is, is met 38% gedaald door het gebruik van de sensor. Hyperglycemie, een te hoge bloedsuikerspiegel, is onder de gebruikers met 19% gedaald. Dit geeft aan dat resultaten tot nu toe positief zijn. Er is een duidelijke daling van de hypo’s zichtbaar. Ook kan gezegd worden dat het product veilig is, er zijn nog geen gevallen bekend waarbij de sensor een gevaar opleverde.
Samenwerkingsverband Rondetafel Diabeteszorg
Basale insuline in combinatie met bloedglucose verlagende GLP1- medicatie wordt sinds 1 januari 2017 vergoed door de zorgverzekering in het basispakket. Het Zorginstituut kwam met dit advies dat werd opgevolgd door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze combinatiebehandeling is geschikt voor patiënten met diabetes type 2 die met orale medicatie en langwerkende insuline een BMI van meer dan 30 kilogram per m2 hebben.
De bijbehorende medicijnen van diverse fabrikanten voor deze specifieke behandeling zijn beoordeeld door Rondetafel Diabeteszorg. Op initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie en Zorginstituut Nederland is dit samenwerkingsverband ontstaan met als doel de zorg en medicijnen voor diabetespatiënten te verbeteren. Ook zorgverleners, Diabetesvereniging Nederland, zorgverzekeraars, industrie, Stichting BIDON en de overheid maken deel uit van deze collectieve samenwerking. Het collectief maakt het gemakkelijker om geneesmiddelen van verschillende fabrikanten te beoordelen en nieuwe behandelmethodes voor vergoeding in het basispakket in aanmerking te laten komen. Rondetafel Diabeteszorg kan een onderzoek efficiënter uitvoeren en gemakkelijker richtlijnen opstellen. Vervolgens kan er op basis hiervan advies worden gevraagd aan het Zorginstituut en kunnen nieuwe methodes, medicijnen en behandelingen eerder op de markt komen.
Reacties