Door een conflict tussen zorgaanbieders en de verzekeraars dreigt er fors beknibbeld te worden op de zorgkosten in de ouderenzorg. Zorgaanbieders stonden vorige maand in de rechtszaal tegenover zorgverzekeraars als VGZ, Menzis, Zilveren Kruis, CZ, Zorg en Zekerheid en Salland omdat ze vinden dat ze te weinig geld krijgen. Als het budget voor de aanbieders niet omhooggaat, dreigt een probleem te ontstaan met het personeel.
Minder contactminuten of minder personeel
Hoewel er juist steeds meer personeel nodig zal zijn om aan de gestegen zorgvraag te voldoen in de ouderenzorg, krijgen zorgaanbieders in deze sector het komende jaar minder geld. De zorgkantoren of verzekeraars vinden op hun beurt dat er niet meer geld nodig is, omdat de meeste zorgaanbieders winst zouden maken, meldt het AD.
Zorgaanbieders krijgen per cliënt een bepaald bedrag. Als dat bedrag omlaaggaat, kan het betekenen dat personeel minder tijd heeft voor hun cliënten. Het kan zelfs betekenen dat zorgaanbieders geen geld meer hebben om al het personeel te behouden. Dit scenario is vooral reëler geworden doordat de lonen in de zorg zullen stijgen.
Ouderenzorg in zwaar weer
De ouderenzorg is al jaren in zwaar weer. Regelmatig duiken er verhalen op over de verschraling van de ouderenzorg en het tekort aan personeel of geld om iedereen te verzorgen. Zo zou personeel in verzorgingstehuizen moeten kiezen wie ze wel of niet op bed leggen en worden cliënten soms wekenlang niet gedoucht.
Een voorgenomen bezuiniging van meer dan 200 miljoen op de ouderenzorg werd op Prinsjesdag nog van tafel geveegd. Maar volgens de organisaties is daarmee de kous niet af. Bovendien zouden de zorgkosten in deze sector de komende jaren sowieso sterk groeien, waardoor de zorg alleen maar verschraalt.
Zorgaanbieders denken ook aan oplossingen
Doordat de dreiging van nog meer bezuinigingen in de toekomst reëel is, denken zorgaanbieders in de tussentijd hard na over mogelijke oplossingen om efficiënter te werken. Zo heeft een consortium van vooraanstaande zorginstellingen binnen ConForte, een brancheorganisatie van Rotterdamse zorgondernemers, samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis een transitieagenda gepresenteerd. Hierin zetten de organisaties uiteen hoe ze de komende jaren de zorg toegankelijk en autonoom houden voor ouderen.
Binnen deze plannen zijn taken weggelegd voor de omgeving van ouderen, maar met name de rol van nieuwe technologieën wordt genoemd om ouderenzorg betaalbaar en efficiënt te maken. Naast technologie en hulp van de omgeving zal ook regionale sturing een grote rol spelen in deze transitie.
Technologie in ouderenzorg Drenthe
Ook in de regio Drenthe wordt hard nagedacht over oplossingen om ouderenzorg betaalbaar te houden. Drentse ouderenzorgorganisaties maken hun technologische plannen concreter en noemen bijvoorbeeld heupairbags, medicijndispensers en hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen als mogelijke technologische snufjes om ouderenzorg makkelijker te maken.
Zorgtechnologie zorgt er daarnaast voor dat de cliënten zelf ook meer vrijheid krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld zonder hulp gebruikmaken van bepaalde technologieën waardoor ze autonomer worden en weer de regie over hun leven terug kunnen krijgen.
Het Drentse initiatief maakt onderdeel uit van het landelijke programma ‘Anders werken in de Zorg’, dat in 2019 werd bedacht in de Brabantse stad Bergen op Zoom. Inmiddels doen al 9 regio’s in heel Nederland mee aan het programma en proberen zo ouderenzorg op een slimme manier te veranderen.
Reacties