Ieder jaar in december hebben consumenten in Nederland de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering en een nieuw jaarcontract af te sluiten. Ongeveer 70% van de Nederlanders is nog nooit eerder overgestapt, iets dat vooral te maken lijkt te hebben met de onduidelijkheid rondom de zorgverzekering.
Besparen en collectiviteitskorting
Het is bijvoorbeeld lang niet iedereen goed duidelijk dat er forse premieverschillen bestaan. De goedkoopste basisverzekering is bijvoorbeeld €356 per jaar goedkoper dan de duurste, op basis van dezelfde dekking. De verschillen bij de aanvullende dekkingen zijn nog veel groter. Daarnaast kunnen consumenten grote bedragen besparen door het eigen risico op te schroeven, al dienen ze aan de andere kant rekening te houden met de risico’s die dit met zich mee kan brengen.
Het is daarnaast veel consumenten niet goed duidelijk wat de collectiviteitskorting vanuit een werkgever betekent. Dit biedt een mogelijkheid om gebruik te maken van een korting op de premie. Het is heel duidelijk niet de grootst mogelijke korting die werknemers kunnen genieten en er gaat daarnaast geen enkele verplichting vanuit. Veel werknemers maken al jaren gebruik van de collectiviteitskorting, maar betalen daardoor nog altijd meer dan bij de voordeligste verzekeraar.
Verplichte acceptatie
Het is tenslotte veel consumenten niet goed duidelijk of ze het risico lopen geweigerd te worden, op het moment dat ze een nieuwe verzekering af proberen te sluiten. Er geldt in Nederland een acceptatieplicht voor de basisverzekering, wat betekent dat verzekeraars niet het recht hebben om consumenten hiervoor te weigeren.
De acceptatieplicht geldt aan de andere kant niet voor de aanvullende verzekeringen. Consumenten hebben echter de mogelijkheid om los van de basisverzekering elders een aanvullende dekking af te sluiten. Wat dat betreft zijn er voor haast iedereen mogelijkheden om over te stappen en op de premie te besparen.
Reacties