Er is vanuit de Tweede Kamer kritiek gekomen op de rol van huisartsen, die te weinig adviserend zou zijn met het oog op de zorgverzekering. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) reageert door aan te geven dat de huisarts geen tussenpersoon of verzekeringsagent is, waardoor de patiënt zelf zal moeten zorgen voor goede kennis van de eigen polis. Met name wanneer de huisarts een patiënt doorstuurt naar een specialist zou de Tweede Kamer graag zien dat dit gepaard gaat met informatie over de polis, maar daar voelen de huisartsen aan de andere kant niets voor.
Contract met de zorginstelling
De partijen CDA en VVD in de Tweede Kamer hebben laten weten dat ze de huisarts graag een adviserende rol zien spelen, met het oog op de dekking van kosten door verzekeraars. Vanaf 2014 zal de zorgverzekering niet zomaar meer alle zorg van alle zorgverleners vergoeden, aangezien er steeds vaker sprake is van specifieke contracten. Op het moment dat een huisarts een patiënt doorverwijst is het volgens de politieke partijen wenselijk dat hij of zij rekening houdt met de dekking binnen de zorgverzekering en de afspraken die er met bepaalde zorgverleners zijn.
Patiënt en de verzekeraar
De huisartsen zien hier echter geen rol voor zichzelf liggen, juist om de rol als poortwachter niet te troebel te maken. Volgens de LHV dient het in de spreekkamer puur te gaan om medisch inhoudelijke argumenten en is de patiënt zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste zorgverzekering en het doornemen van de polis. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de huisartsen wel bereid zijn om flyers op te hangen, om patiënten te wijzen op het feit dat ze hun polis goed na moeten kijken. Het is op die manier mogelijk om onverwachte kosten na een doorverwijzing te voorkomen.
Reacties