VGZ wil de zorg in 2015 verder verbeteren, onder andere door planbare operaties meer selectief in te kopen. De verzekeraar richt zich het komende jaar op 15 veel voorkomende operaties en sluit daarvoor slechts contracten met de ziekenhuizen die voldoen aan strikte voorwaarden. De zorgverzekeraar kijkt onder andere goed naar het aantal behandelingen door een ziekenhuis op een bepaald terrein. Des te meer ervaring een ziekenhuis daarmee heeft, des te groter de kans op een geslaagde operatie door de specialist, zo is de redenatie van VGZ.
Inkopen op basis van strikte voorwaarden
Daarnaast zal VGZ rekening gaan houden met een aantal andere factoren, om de ziekenhuizen te selecteren waarmee nog een contract wordt afgesloten. De zorgverzekeraar kijkt bijvoorbeeld naar het wetenschappelijk onderzoek dat het ziekenhuis doet, de kennis van de patiëntenorganisaties en de ervaringen van de patiënten zelf. VGZ wijst erop dat er enorme verschillen bestaan tussen ziekenhuizen. De kans op een wondinfectie bij een heupoperatie is bij het beste ziekenhuis bijvoorbeeld 0,2%, terwijl dit bij het minst goed presterende ziekenhuis 10x hoger ligt. Het is volgens VGZ daarom de moeite waard om selectief zorg in te kopen bij een aantal specifieke operaties.
Planbare zorg meer concentreren
Dit komt uiteindelijk ook de tevredenheid door consumenten ten goede, zo stelt de verzekeraar. In de beste ziekenhuis is na afloop bijvoorbeeld 90% tevreden met de operatie, in de minst presterende ziekenhuizen is dit slechts 58%. VGZ wil de planbare zorg, die vooraf goed te plannen valt, meer selectief in gaan kopen bij de ziekenhuizen die op bepaalde gebieden het best presteren. Op die manier wil VGZ ervoor zorgen dat verzekerden daadwerkelijk verzekerd zijn van de best mogelijke zorg. Uiteindelijk zal het aantal complicaties af moeten nemen, net als het aantal nabehandelingen en heroperaties. Dit levert de consument direct voordeel op en zorgt er daarnaast voor dat VGZ minder zorg hoeft te vergoeden, om de kosten in de hand te houden.
Reacties