Diabetes type 2 vormt in Nederland een groot probleem, iets waar zorgverzekeraar VGZ samen met onder andere de Stichting Voeding Leeft iets aan wil doen. Het is de eerste zorgverzekeraar die gebruik wil gaan maken van een groepsprogramma, om de ziekte ‘om te keren’ en er daarmee voor te zorgen dat patiënten weer meer gezond door het leven kunnen gaan. Het plan is gebaseerd op de documentaire ‘Leer Diabetes 2 Om’, waarin te zien is hoe patiënten een hogere kwaliteit van leveren ervaren en minder medicijnen gebruiken, na via het programma in 6 maanden gezonder te gaan leven. Het InnovatieNetwerk, een onderdeel van het minister van Economische Zaken, ondersteunt de pilot van het project en financierde ook de documentaire.
Ieder uur een diabetesdode
Onder andere professor doktor Hanno Pijl, diabetoloog in het LUMC en lid van de Gezondheidsraad, stelt dat diabetes type 2 nog altijd een enorm probleem vormt in Nederland. Hij is verbijsterd dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die slechts marginaal werken, terwijl een dergelijk project het via voeding en beweging mogelijk maakt om volledig van de ziekte af te komen. In Nederland heeft bijna 1 miljoen mensen diabetes type 2 en ieder uur komt er daar ergens in Nederland iemand aan om.
Samen streven naar een gezonder Nederland
Het zijn VGZ en de stichting die er via het InnovatieNetwerk voor willen zorgen dat we in Nederland op een meer effectieve manier met diabetes type 2 om kunnen gaan, om te voorkomen dat het aantal doden zo hoog blijft. Ook De Friesland Zorgverzekeraar zal in 2015 een proef gaan starten op basis van een vergelijkbare werkwijze. De zorgverzekeraars proberen op die manier hun steentje bij te dragen aan een meer gezonde samenleving. Daarnaast kosten diabetes type 1 en 2 in Nederland samen al 10 miljard euro per jaar en zullen die kosten bij de huidige trend oplopen naar 20 miljard per jaar in 2025.
Reacties