Duurzaamheidsscores zorgverzekeraars

Door admin, 16-12-2021

Duurzaamheidsscores zorgverzekeraarsZorgverzekeraars ontvangen jaarlijks miljoenen euro’s van hun verzekerden. In de eerste plaats betalen ze daarmee ziekenhuizen en andere zorgverleners. Een deel van het geld dat binnenkomt wordt echter belegd in aandelen en fondsen. Ze kunnen hierbij kiezen om te beleggen in fossiele energie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzen die zorgverzekeraars maken bij hun beleggingen bepaald of ze wel of niet duurzaam zijn.  

Hoe wordt de duurzaamheid van een zorgverzekeraar bepaald? 
Duurzaamheid kan op verschillende manieren gedefinieerd worden. Het woord duurzaamheid wordt vaak gebruikt in termen van natuur en klimaat, maar ook mensenrechten en wapens vallen onder het begrip duurzaam.

De Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief opgezet door Amnesty International, scoort verzekeraars op vijf verschillende thema’s: mensenrechten, dierenwelzijn, klimaatverandering, wapens, en bonussen. Bij het thema mensenrechten wordt beoordeeld in welke mate de verzekeraar belegt in bedrijven die de mensenrechtenverdragen correct naleeft. Het thema dierenwelzijn draait om beleggingen in sectoren waarin dieren niet gebruikt worden, gefokt of gevangen voor commerciële doeleinden. Het thema klimaatverandering behandelt beleggingen die te maken hebben met schone energie. Bij het thema wapens wordt beoordeeld of de verzekeraar belegt in bedrijven die wapens of militaire goederen leveren aan repressieve regimes, fragiele staten of landen die in oorlog zijn. Ten slotte, het thema bonussen scoort bedrijven onder meer op de grootte van de uitgekeerde bonussen en of deze gekoppeld zijn aan langetermijndoelen, duurzame en niet-financiële factoren. Verzekeraars krijgen een score op 10 op elk van deze thema’s. 

Naast de Eerlijke Verzekeringswijzer bestaat ook de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Elk jaar publiceert het VBDO een benchmark verantwoord beleggen door verzekeraars. De benchmark is gebaseerd op de Code voor verantwoord beleggen uit 2018 en beoordeelt de onderdelen bestuur, beleid, uitvoering en verantwoordelijkheid. Het onderdeel bestuur beoordeelt of een zorgverzekeraar voldoende kennis heeft over verantwoord beleggen en duidelijke begeleiding van de vermogensbeheerders als het gaat om het stellen van doelen en het meten van resultaten. Het onderdeel beleid controleert of de zorgverzekeraars een duidelijk verantwoord beleggen beleid hebben dat milieu- maatschappelijke en governance thema’s omvat. Het onderdeel uitvoering analyseert in hoeverre het beleid ook effectief uitgevoerd wordt. Het thema verantwoordelijkheid bekijkt de communicatie en transparantie van de zorgverzekeraar naar zijn klanten toe. 

Welke zorgverzekeraar is het meest duurzaam? 
In 2019 behoorden verzekeraars a.s.r. en achmea volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer tot de meest duurzame verzekeraars. Onder a.s.r. vallen de zorgverzekeraars Ditzo en De Amersfoortse. Onder Achmea vallen de zorgverzekeraars Zilveren Kruis, ZieZo, FBTO, Pro Life en De Friesland. In 2022 zal een actualisatie plaatsvinden. 

De VBDO publiceert jaarlijks een benchmark voor verantwoord beleggen. In 2021 scoorden de zorgverzekeraars a.s.r., Achmea en CZ groep het hoogst op duurzaamheid. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.