Coronacrisis: financiële risico’s voor zorgverzekeraars en hun klanten

Door admin, 20-07-2020

Coronacrisis: financiële risico’s voor zorgverzekeraars en hun klanten. Wat moet u weten?Door de complexe situatie die tijdens de coronacrisis is ontstaan, komen zowel de zorgverzekeraars als hun klanten voor een aantal uitdagingen te staan. Omwille van de uitzonderlijkheid van de coronapandemie, vragen veel klanten zich af wat er nu wel of niet gedekt wordt door hun basispakket. Wanneer moet er eigen risico betaald worden? Hoe moeten klanten die plots hun job kwijt zijn hun maandelijkse zorgpremie betalen en hoe kunnen zorgverzekeraars hiermee omgaan?

Omgaan met financiële risico’s: preventie en maatregelen.  
Veel mensen zijn hun baan kwijt omwille van de lockdown. Denk maar aan de horecasector, die maandenlang gesloten is gebleven. Denk aan verhuurders die plots hun passief inkomen kwijt waren omdat studenten en andere huurders liever veilig thuisbleven. Of denk ook aan de mensen die tewerkgesteld waren in de toeristische sector, dat zwaar geleden heeft onder de crisis. Dit heeft ervoor gezorgd dat een hoop mensen hun inkomen, of een substantieel deel ervan, kwijt zijn. Hierdoor wordt het betalen van de maandelijkse zorgpremie in het gedrang gebracht.

Zorgverzekeraars zijn van plan om hierop te anticiperen. Dit doen ze in de eerste plaats door hun klanten te sensibiliseren via mail of via hun website. Hun klanten krijgen op die manier informatie over het betalen van premies en andere kosten in termijnen. Elke verzekeraar zoekt ook naar ruimere alternatieven die hun klanten kunnen helpen. Zo gaat bijvoorbeeld VGZ samenwerken met SchuldenlabNL om programma’s uit te werken waarin men het opbouwen van schulden wil voorkomen. Andere verzekeraars houden het voorlopig enkel bij sensibilisatie, maar houden de betalingen van hun klanten wel nauw in de gaten. 

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat zowel de zorgverzekeraars en hun klanten financieel gezond blijven. Zo kan de financiële schade binnen de zorgsector onder controle gehouden worden. 

Welke kosten worden voor patiënten vergoed? 
Veel kosten worden door de basisvergoeding gedekt. Dan wordt er soms aanspraak gedaan op het eigen risico. Hieronder vindt u een kort overzicht:

Gedekt door de basisverzekering

Niet gedekt door de basisverzekering

Eigen risico

Geen Eigen Risico

 

 

Coronatest in het ziekenhuis 

Coronatest via de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) 

 

 

 

Zorg dat door de huisarts is aangevraagd of uitbesteed. 

Huisartsenconsultatie

 

 

Ziekenhuiszorg door corona-infectie 

Face-to-face consultatie op afstand. 

 

 

 

Spoedeisende zorg in het buitenland, beperkt tot het Nederlands tarief

Spoedeisende zorg in het Duitsland voor patiënten die daar werden overgebracht tijdens de piek van de eerste golf. 

 

Receptgeneesmiddelen die opgenomen zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)  

Virusremmers zoals remdesivir, koortsverlagende middelen of extra zuurstof voor patiënten met ademhalingsproblemen. 

Zelfzorgmedicijnen voor symptoombestrijding, zoals paracetamol. 

 

 

Drogisterijproducten zoals mondkapjes, handgel, zeep en handschoenen. 

Quarantaine in het buitenland, mogelijk te vergoeden vanuit de reisverzekering. 

 

Kosten die verbonden zijn aan een quarantaine buiten het ziekenhuis. 

 

Vergoeding van paramedische zorgkosten voor herstellende COVID-19 patiënten. Deze zijn beperkt tot 50 behandelingen fysiotherapie, 8 uur ergotherapie en 7 uur diëtetiek.  

 

 

Tenslotte is het ook belangrijk om te weten dat patiënten die in 2019 met een behandeling zijn gestart, het risico lopen om een tweede eigen risico te moeten betalen. Dit heeft te maken met de administratie van het zorgstelsel. Een behandeling moet steeds binnen de 120 dagen afgerond worden, omdat anders het eigen risico van het volgend jaar wordt meegerekend. Omwille van de coronacrisis werden heel wat behandelingen tijdelijk stopgezet. Hierdoor bevinden veel patiënten zich plots buiten het normaal stelsel. 

Het eigen risico bedraagt in Nederland 385€. Dit is het maximaal bedrag dat een patiënt voor sommige behandelingen uit het basispakket kan betalen. Deze bijdrage kan, in ruil voor een lagere premie, vrijwillig opgetrokken worden. Nu dreigen veel patiënten een dubbele bijdrage te moeten betalen.  

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.