Brabantse wijkverpleging bekritiseert zorgverzekeraars

Door admin, 28-11-2016

Brabantse Wijkverpleging Bekritiseert Zorgverzekeraars Volgens Adrie van Osch, bestuursvoorzitter van Brabantzorg, is dit alweer het derde jaar op een rij dat zorgverzekeraars te weinig wijkverpleging aanschaffen. Er was nog geen enkel contract door Brabantzorg ondertekend, maar Van Osch verwachtte wel dat ze een overeenstemming zouden bereiken met de twee grootste verzekeraars in Noord Brabant; met name CZ en VGZ. De verzekeraars die te weinig kostendekking aanbieden voor de wijkverpleging zijn Menzis en Zilveren Kruis.

Deze twee verzekeraars hebben delen het kleinste marktaandeel in Noord Brabant. Zij bieden een prijs aan die nog lager is dan in 2016. Brabantzorg houdt zich aan een minimum van 92 procent van het NZa-tarief omtrent de kostenvergoeding. Van Osch: “We hebben de marktmeester NZa die tarieven bepaalt. Vroeger heetten die in de AWBZ gemiddelde kostprijzen, maar tegenwoordig spreekt men over maximale tarieven. Elk jaar halen de verzekeraars daar een paar procent vanaf. We zijn net als eerder bij de Wmo verwikkeld in een ratrace naar de bodem. Dat heeft geleid tot faillissementen en nog maar tien procent van de vroegere aanbieders levert nog thuishulp. Zo'n ontwikkeling willen we niet in de wijkverpleging.”

Voor de 230 klanten van Brabantzorg die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis betekent dit jammer genoeg dat zij geen vergoeding voor wijkverpleging zullen ontvangen. Zij krijgen anno 2017 een factuur van Brabantzorg binnen en of deze vergoedt zal worden hangt af van welke polis ze hebben. Van Osch: “We gaan hun een brief sturen waarin we klanten adviseren om een restitutiepolis te nemen, zodat ze het hele bedrag vergoed krijgen. We leggen in die brief uit dat er ook alternatieven zijn, zoals overstappen naar een andere zorgverzekeraar of aanbieder.”

De 35 klanten van Zorggroep Elde, gevestigd in de regio Boxtel, die ook bij Zilveren Kruis zijn verzekerd, zullen een soortgelijke brief ontvangen. “We willen verzekerden bewust maken dat dit speelt. Of mensen wijkverpleging op tijd krijgen en of ze het helemaal vergoed krijgen hangt af van bij welke verzekeraar ze zijn verzekerd,” aldus Jacqueline Joppe, de bestuurvoorzitter van Zorggroep Elde. Joppe heeft ook deelgenomen aan het vormen van een ranglijst, samen met zeven andere zorgaanbieders, om de klanten meer inzicht te geven over het inkoopbeleid van hun verzekeraars. Dit initiatief is voortgekomen op de website www.keuzehulpverlening.nl.

Op basis van 9 vragen die werden gesteld aan de verzekeraars wordt er een score vastgesteld.  De vragen gingen over de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van wijkverpleging. Het maximaal aantal te behalen sterren is 5; CZ scoort daar het hoogste met een score van 4 en VGZ scoort het laagste met maar 2 sterren. Zilveren Kruis zit tussen CZ en VGZ in met 3 sterren.

Van Osch en Joppe hopen dat de zorgverzekeraars minder druk op de wijkverpleging leggen; “Als de wijkverpleging niet goed is geregeld, belanden patiënten vaak in een verpleeghuis of ziekenhuis. Die kosten globaal respectievelijk 200 en 600 tot 800 euro per dag.” 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.