Er komt een aangepaste zorgwet, die het kabinet toch door de Eerste Kamer hoopt te kunnen loodsen. Eerder deze week stemden drie senatoren van de PvdA het originele plan van minister Schippers weg, waarvoor steun had moeten zijn vanuit zowel het kabinet als de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Drie dissidenten van de PvdA brachten het totale kabinet licht aan het wankelen, al geeft premier Rutte aan de oplossing vanaf het begin met vertrouwen tegemoet te hebben gezien.
Het kabinet heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd, waarin de aanpassingen in de zorgweg worden toegelicht. Op die manier zou de wet volgens premier Rutte ‘recht doen aan alle betrokken partijen’. Het kabinet stemt met de aanpassing vooral in met de wens van de PvdA om de rechten van verzekerden te versterken.
Toegankelijkheid van de zorg
De nieuwe zorgwet die het kabinet wil laten aannemen verplicht verzekeraars onder andere om cliënten met een goedkope naturapolis goed op de hoogte te brengen van de inhoud van de polis. Verzuimen verzekeraars dit? Dan kunnen cliënten alsnog in aanmerking komen voor vergoedingen die normaal alleen gelden voor een duurdere polis. Bovendien blijft het, ongeacht het type polis, mogelijk om een second opinion aan te vragen en blijft specifieke zorg in academische ziekenhuizen beschikbaar voor een ieder die dat nodig heeft. Het is de arts die dat bepaalt, de verzekeraar zal daar niet over kunnen beslissen.
Ontevredenheid bij de oppositie
De aanpassingen in de zorgwet lijken vooral de PvdA tevreden te stemmen, de oppositiepartijen D66, CU en SGP zijn daar minder over te spreken. Zij hebben aangegeven het nieuwe plan niet zomaar te kunnen steunen. Ze steunden de oorspronkelijke zorgwet die minister Schippers wilde indienen wel, maar gaan niet zomaar akkoord met een wijziging hierop. Na het wegstemmen van die wet door drie senatoren van de PvdA kwam de wet er niet door. Premier Rutte gaf aan dat daar waar een wil is, een weg is; ook in Den Haag. De politieke kopstukken werkten de laatste paar dagen haast dag en nacht door, om tot een oplossing te komen.
Stemming over de nieuwe zorgwet
De VVD wenste een garantie van de PvdA dat een aangepaste zorgwet wel goedgekeurd zou worden, al kon de partij die garantie niet afgeven. Het past volgens hen niet binnen de staatsrechtelijke verhoudingen om daar op voorhand garanties over te geven, iets wat het kabinet aangeeft te begrijpen. Het kabinet heeft echter wel het vertrouwen dat het wetsvoorstel na de aanpassing succesvol afgerond kan worden. Indien de wet toch niet wordt aangenomen zal het kabinet met de Kamer in overleg treden, om na te gaan op welke wijze het toch mogelijk is om de Hoofdlijnen Akkoorden toch tot uitvoering te laten komen.
Reacties